top of page

Türkiyede Azınlıkların Tarihi

Güncelleme tarihi: 15 May

Türkiye birden fazla etnik grubu barındıran bir ülkedir 1965’ten bu yana nüfus sayımlarında etnik köken sorulmadığı için net olarak azınlıkların nüfusu tespit edilememekte.

1950 öncesinde etnik azınlıklar yerine ırk azınlıkları kavramı kullanılırken, 1950 BM Alt Komisyonunda ırk kavramının yalnız genetik ve fiziki özellikleri kapsaması sebebiyle ırk yerine etnik azınlıklar kavramının kullanılması kararlaştırılmıştır.


Etnik azınlıkların karakteristik özelliklerine bakarsak ortak dil, ortak kültür, ortak tarih, kader ve ortak gelecek karşımıza çıkar.


Etnik azınlık kavramında şu kriterler

sıralanabilir; Grubun kendi kimliğine sahip olması, grup mensuplarının aynı kökenden gelmesi, muhtelif kültürel özellikler gösterilmesi.


Anadolu'nun, millattan önce üç bin yılında yaşayan Hatti, Luvi ve Hurrilerden başlayan bir tarihi var. Bu kavimlerin öncesinde Anadolu'da kimlerin yaşadığı bilinmemekte.


milattan önce iki binli yıllarda Anadolu'da Hititler, Gaşkalar, Palalar, Lukkalar yaşamışlardır. Milattan önceki yıllarda ayrıca Mittaniler, Babiller/Kaslar, Frigler, Urartular, Lidyalılar ve Asurlar Anadolu'nun etnik yapısının şekillenmesinde rol oynamışlardır.


milattan önce 13. yüzyılın sonları ila 12. yüzyılın başlarında meydana gelen Ege göçleri, büyük bir kavimler hareketine sahne olmuş ve Anadolu'nun etnik yapısı bu göçlerle daha da iç içe geçmiştir. (Ekveşler, Turşalar, Rukkular, Şerdanalar ve Şekeleşler)


milattan önce altıncı yüzyılda Persler Anadolu'yu istila edip coğrafya’ya ciddi etki etmişlerdir


Doğu Roma İmparatorluğu veya bugünki kullanımıyla Bizans İmparatorluğu geç antik çağ ve de  Orta çağ boyunca Roma İmparatorluğunun devamı şeklinde var olan İmparatorluk. yaklaşık bin yıl 5. Yüzyıl Batı Romanın çöküşü sonrasında ayakta kalmayı başardı. Var olduğu bin yılın çoğunda Avrupanın en güçlü ülkesiydi


Türklerin Anadolu'ya gelişleri daha eski yıllara dayansa da kalabalık olarak gelişleri 1071 tarihine dayanmaktadır.


Bu tarihten itibaren Anadolu'da Doğu Romalılar, Rumlar, Ermeniler, Kürtler, Zazalar, Araplar, Nesturiler, Asuriler, Yahudiler, Süryaniler, Moğollar, Gürcüler gibi çok farklı etnik kökenden, din ve inançtan toplulukların yaşadığını görüyoruz.


Osmanlı İmparatorluğuna geldiğimizde ise ciddi azınlık nüfusu devam etmekte.


İmparatorluğun çöküşü sonrasında bir süre azınlıklar Türkiye’de yaşamaya devam etmişlerdi.


Fakat Ermeni tehciri Yunan mübadelesi Trakya Olayları 6 7 Eylül olayları derken günümüzde 25 bin civarı Yahudi 3-4 bin Rum 60 bin kadar Ermeni 20 bin kişi de Süryani kaldı. Halen Kürtlerin nüfusu 12 ila 22 milyon arası ve 150 bin ila 1 milyon arası Laz mevcut Zazaların nüfusu ise 1 ila 2 milyon arası Arapların nüfusu ise 2.5 milyon kadar.



Kaynaklar


 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör
Stelios

Bugün vizyona giren Stelios - Bekledim de Gelmedin yeteneğiyle zorlukların üstesinden gelen, müziğini, ilişkilerini, zorlukları ve sadık...

 
 
 
Tsitsekun

Tsitsekun Veya Çerkes Kırımı/Soykırımı Çerkes tarihinin en karanlık günlerden Tsitsekun’un 161. yıl dönümü, 19. yüzyılın ikinci yarısında...

 
 
 
Pontus kırımı

Yüzbinlerce Pontus Rumunun atalarından kalma yurtlarından edilerek köklerinden koparılmasının ve 353 bin insanın katledilmesinin...

 
 
 

Comments


Yazı: Blog2_Post
  • Instagram
  • Instagram
  • X

meionotita

bottom of page